15 December, 2019

    Mandarinská kačica: jediné kačice Ruska, ktoré hniezdia na stromoch

    Mandarínky sú jedným z najzaujímavejších predstaviteľov celej rodiny kačíc. Neobvykle jasná farba samcov na pozadí netypického vzhľadu partnera urobila tento druh najznámejším zo všetkých kačíc v našej krajine.

    Mandarínky (lat.Aix galericulata) žijú na Ďalekom východe Ruska, ako aj v krajinách východnej Ázie. Nie sú zbytočne klasifikovaní ako lesná kačica: vyberajú si lesy pre život, kde sú rieky a jazerá. Okrem našej krajiny žijú kačice mandarínky v Číne, Severnej Kórei, Japonsku a na Taiwane. Úspešne sa aklimatizovali vo Veľkej Británii a USA. Roztomilé kačice nájdete v parkoch v mnohých častiach sveta, kde vždy žijú v pároch.

    Mandarínske kačice sú sťahovavé vtáky, ktoré sa s nástupom jesene presúvajú do južných oblastí. V Rusku sa nachádzajú severné časti pohoria, takže v našej krajine ich možno nájsť iba v lete.

    Mandarínske kačice sú hlavným príkladom sexuálneho demorfizmu v živočíšnej ríši. Tento výraz sa vzťahuje na vonkajší rozdiel medzi mužmi a ženami toho istého druhu. Kým samice mandarínky majú skromnú maskovaciu farbu, takže sú neviditeľné na pozadí okolitej krajiny, muži vyzerajú farebne a elegantne.

    Mandarínske kačice sú monogamné, to znamená, že výsledné páry sa zachovávajú počas celého života partnerov. Je zaujímavé, že ženy hniezdia na strome. Zatiaľ čo všetky ostatné kačice stavajú hniezda a liahnu kurčatá na zemi, mandarínky radšej chránia svojich potomkov. Okrem nich robí to isté aj iný zástupca rodu lesných kačíc, Carolina kačica, ktorá žije v Severnej Amerike.

    Caroline kačica je najbližší príbuzný mandarínky

    Mandarínske hniezdo sa nachádza v dutine stromu vo výške 1,5 až 15 metrov. V spojke spravidla 7 až 14 vajec a samica niekedy opúšťa hniezdo, ktoré vajíčka zakrýva svojou vlastnou nadol. V tejto výške sú budúce potomky relatívne bezpečné, takže si matka môže dovoliť odísť.

    Mandarínske kačice patria k jednodňovým vtákom, to znamená, že hneď po narodení kurčiat sú schopné pohybovať sa a nájsť jedlo s pomocou svojich rodičov. Novorodené kačice statočne opúšťajú hniezdo: jednoducho stoja na okraji a skočia dole. Bezmocné tvory, ktoré často mávali krídlami, často padajú z výšky 15 metrov a pristávajú na lesnom lôžku suchých listov a minuloročnej trávy. Podivné, ako sa môže zdať, úmrtnosť a zranenia počas takéhoto zostupu prakticky chýbajú.

    Kvôli nelegálnemu lovu a odlesňovaniu - ich prirodzenom prostredí, sa mandarínky kačice stali vzácnymi v celom svojom rozsahu. V našej krajine má tento druh status zriedkavého druhu a je uvedený v Červenej knihe. Zaujímavé je, že v čínskej kultúre sa často nachádza obraz mandarínky. Pár mandarínok symbolizujúcich vernosť sú častými hrdinami obrazových spiknutí. A žiadna čínska svadba nie je úplná bez obrázkov týchto kačíc: symbolizujú vernosť a šťastie v manželstve.

    Zanechajte Svoj Komentár